Choć wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że spożycie śniadania jest ważne, to nie każdy uwzględnia je w swoim harmonogramie. Dlaczego warto wypracować sobie ten zdrowy nawyk?  Spożywając regularne śniadania mamy mniejsze tendencje do tycia. Dostarczamy bowiem organizmowi porannej dawki energii, a co za tym idzie będziemy odczuwać mniejszy głód podczas całego dnia, dzięki czemu będziemy mniej jedli. Jedzenie śniadania przyspiesza też metabolizm. Osoby, które nie jedzą śniadania mogą mieć problemy ze skupieniem i koncentracją. Dlatego warto zjeść rano choćby coś małego. Jeśli zastanawiamy się nad zjedzeniem czegoś słodkiego na śniadanie, to wiedzmy, że nie nasyci nas to na długo ponieważ cukry proste zostaną szybko wchłonięte i wykorzystane. Zaleca się spożywanie białka i węglowodanów. Węglowodany dostarczą energii, natomiast białko składników budulcowych. Śmiało możemy połączyć na przykład jogurt z musli. Warto też zapić śniadanie np. sokiem pomarańczowym, który pomoże wzmocnić naszą odporność.

Śniadanie powinno być obfite ale nie za ciężkie, lepiej spożywać małe ale częste posiłki, dzięki czemu wpłyniemy na wzrost tempa metabolizmu. Większe śniadanie zmniejszy też apetyt na resztę dnia. Zjedzenie węglowodanów złożonych zapewni nam stopniowe uwalnianie się energii do naszego organizmu. Mowa tu o ciemnym pieczywie pełnoziarnistym, warto dołożyć do tego produkt mleczny dostarczający białka oraz warzywo albo owoc. W ten sposób zapewnimy sobie dobry początek dnia bogaty w witaminy i składniki mineralne. Warto jeść kilka posiłków dziennie, co 3-4 godziny, by dostarczyć naszemu organizmowi niezbędną ilość energii. Po zbilansowanym śniadaniu dobrze jest zjeść drugie śniadanie, które ma za zadanie uzupełnić energię.

Jeśli kusi nas by niezjedzone śniadanie uzupełnić słodkim napojem, to wiedzmy, że posiadają one co prawda dużą wartość kaloryczną, ale jednocześnie niską wartość odżywczą. Przez co działają na krótko i nie dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dobre śniadanie pozwala pozytywnie wpłynąć na pamięć oraz pobudzić koncentrację. Poranny posiłek powinien zapewnić nam niezbędne składniki odżywcze, być urozmaicony oraz składać się z różnych produktów.

hortinet.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here