Miłośników kawy nie sposób zliczyć. Niewielu z nich zna jednak historię kawy. Przyjrzyjmy się głębiej głównym jej rodzajom.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Szacuje się, że rokrocznie na świecie wypijane jest ponad 450 miliardów filiżanek tego napoju. To więcej niż  wynosi spożycie herbaty. Kawa pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. To bodaj najpopularniejsza używka na ziemi oraz główne źródło kofeiny. Słowo kawa pochodzi z języka arabskiego. Kawa jest napojem przyrządzonym z palonych i następnie zmielonych albo poddanych instancji ziaren kawowca, zazwyczaj podawana jest na gorąco. Swoją historią sięga już I tysiąclecia p.n.e.

Wyróżnić możemy dwa główne gatunki kawy – arabica i robusta, różnią się one pomiędzy sobą między innymi wyglądem ziaren. Arabica ma płaskie i nieco podłużne ziarna w kolorze zielonym, ziarna robusty są tymczasem mniejsze i bardziej owalne. Ich barwa waha się od bladozielonej do szarawej. Największe plantacje robusty znajdują się w Wietnamie, Brazylii i Ugandzie. Natomiast arabica dobrze rośnie na plantacjach o wysokości od 1 do 2 tysięcy m.n.p.m. w takich krajach jak Brazylia, Etiopia, Indonezji. Arabica odporna jest na warunki pogodowe. Jest kawą łagodną i aromatyczną niekiedy wzbogaca się ją posmakiem czekoladowym albo korzennym. Arabica ma łagodniejszy smak, możemy wyczuć w niej czekoladowy lub korzenny posmak. Natomiast robusta jest mniej delikatna i ostrzejsza. Charakteryzuje ją gorzki i cierpki smak. Zawiera też więcej kofeiny niż arabica. Silniej więc pobudza. To, którą wybierzemy będzie więc uzależnione od preferowanych przez nas walorów smakowych. Niektóre z podawanych mieszanek kawowych stanowią połączenie ziaren obu gatunków w różnych proporcjach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here