Chcecie w prosty sposób zmienić swoją dietę na zdrowszą? Oto kilka porad, które możemy wprowadzić, by poczuć szybką zmianę. Jedz warzywa

Aby nasz organizm mógł działać w pełni sprawnie musimy dostarczyć mu niezbędnych składników odżywczych w odpowiedniej ilości i proporcjach. Właśnie dlatego warto wzbogacić naszą dietę o warzywa i owoce, które zawierają witaminy, błonnik i fitozwiązki. Zdrowa dieta wpłynie w znaczący sposób na nasze samopoczucie.  Pozwoli również zapobiec wystąpieniu takich schorzeń, jak cukrzyca, zawał serca czy wysoki poziom cholesterolu. Postarajmy się więc uczynić warzywa i owoce podstawą naszej diety.

Regularne posiłki

Zdrową dietę cechuje również regularne spożywanie posiłków. Kluczowe jest rozpoczęcie dnia od śniadania, które pozwoli dostarczyć organizmowi niezbędnej energii. Śniadanie powinno składać się z białka i węglowodanów złożonych. Warto także, by znalazły się w nim warzywa i owoce. Posiłki powinniśmy spożywać co 3-4 godziny. Pozwoli to przyspieszyć metabolizm oraz utrzymać w normie poziom glukozy. Nie będziemy też czuli konieczności podjadania. Warto jeść częściej jednak małe porcje, a jako przekąski spożywać warzywa i owoce.

Różnorodne produkty

Dieta powinna być również zróżnicowana, w jej skład powinny wchodzić produkty zbożowe, takie jak kasze, makarony, do tego mleko i przetwory mleczne – kefir, sery, maślanka, ser. Niezbędne są też warzywa i owoce. W naszej diecie powinny znajdować się też ryby, przetwory, jaja oraz pewna ilość mięsa. Niezbędne są też oleje roślinne, tłuszcze jadalne i tłuszcze zwierzęce. Ograniczmy za to spożywanie cukru, wyrobów cukierniczych i przetworzonych produktów. Gotowe produkty dostępne w sklepie lub fast foody zawierają dużą ilość konserwantów oraz wzmacniaczy smaków.  Żywność przetworzona nie tylko nam szkodzi, ale i zawiera zazwyczaj mało witamin oraz składników mineralnych.

Pij dużo wody

Odpowiednie nawodnienie organizmu to również podstawa zdrowego żywienia. Woda bierze udział w licznych procesach, między innymi odpowiedzialna jest za transport substancji odżywczych. Powinniśmy spożywać około 1,5 – 2 litrów każdego dnia. Woda jest wydalana z organizmu również gdy się pocimy, dlatego na bieżąco powinniśmy uzupełniać jej ubytki.

Unikaj cukrów

Cukry to puste kalorie, dostarczają organizmowi dużej ilości energii, ich nadmiar magazynuje się w postaci tkanki tłuszczowej. Często nie zawierają żadnych składników odżywczych. Ich nadmiar sprzyja rozwojowi nadwagi, wpływa też na powstawanie próchnicy czy zaburzeń glukozy we krwi, a w rezultacie może przyczynić się do powstania cukrzycy.

Ogranicz spożycie soli

Mała łyżeczka – tyle wynosi zapotrzebowanie na dzienne spożycie soli. Sól występuje w produktach spożywczych, jako naturalny składnik. Dodaje się ją również do żywności przemysłowo przetwarzanej. Z tego powodu dzienne zapotrzebowanie jest zazwyczaj przekraczane. Z tego powodu warto ograniczyć przyprawianie potraw oraz spożywanie produktów wędzonych i przetwarzanych.

Jedz mniej mięsa

Zbyt częste spożywanie mięsa zwiększa ryzyko rozwoju zaburzeń lipidowych, miażdżycy oraz chorób układu sercowo- naczyniowego. Przyczynia się do tego również spożywanie mięsa mechanicznie oddzielanego oraz niskiej jakości produktów. Istotny jest również sposób obróbki mięsa. Lepiej poddać je pieczeniu niż smażeniu.

Nie zniechęcajmy się tym, że nie od razu uda nam się wprowadzić wszystkie zmiany. Warto zacząć choćby od jednej, ale regularnie stosowanej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here