Kawa pobudza i dodaje energii, gdy czujemy się senni i zmęczeni. Wiele osób ceni ją jednak także ze względu na walory smakowe. Czym różnią się pomiędzy sobą poszczególne rodzaje kaw?
Espresso to czarna kawa przyrządzana w ekspresie ciśnieniowym. Podawana jest w małych porcjach. Charakteryzuje ją wyrazisty smak, barwa i zapach. Doskonała, jeśli potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii.
Espress doppio, czyli podwójne espresso.
Espresso macchiato jest to espresso z dodatkiem mleka.
Cappuccino – jego bazę stanowi espresso oraz spienione mleko, mleczna pianka powinna mieć kremową konsystencję. Skąd wzięła się nazwa cappuccino? Od habitów kapucynów, które mają brązowo-biały kolor.
Kawa po irlandzku to espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru oraz bitej śmietany.
Mocha to jeden z wariantów kawy latte. Do espresso dodaje się czekolady, którą następnie zalewa się gorącym mlekiem i dekoruje bitą śmietaną. Do tego zestawu dodać można również kakaową lub cynamonową posypkę.
Latte to mleczna i łagodna kawa z dodatkiem mleka. Doskonale sprawdzi się, jeśli szukamy czegoś słodkiego. Śmiało można pić ją z dodatkiem syropów.
Flat white, czyli biała kawa zazwyczaj przygotowywana z podwójnego espresso, zalewana gorącym mlekiem, niekiedy lekko spienionym.
Americano – jest to espresso zalane gorącą wodą z podwójną porcją wrzątku.
Macchiato, czyli espresso z niewielką ilością spienionego mleka.
Late macchiato składa się z gorącego spienionego mleka, do którego wlewa się porcję espresso. Całość można przykryć śmietaną. W rezultacie składa się z trzech warstw – mleka na dole szklanki, mleka zmieszanego z espresso oraz mlecznej pianki znajdującej się na szczycie. Podawana jest zazwyczaj w przezroczystej szklance.
Mocha breve – stanowi wariant kawy mocha. Mleko oraz bitą śmietanę zastępuję się podgrzewaną mieszanką mleka i śmietanki.
Marochino – espresso z dodatkiem kakao lub syrop czekoladowego. Następnie dodaje się do niego niewielką ilość spienionego mleka.
Kawa po irlandzku – irish coffe. Jest to espresso, do której dodaje się podgrzaną whiskey, brązowy cukier oraz dekoruje się bitą śmietaną.
Kawa po wiedeńsku – espresso albo mocna czarna kawa parzona, udekorowana bitą śmietaną.
Romano – espresso podane ze skórką cytryny.
Corretto – kawa z niewielką ilością alkoholu, można dodać tez spienione mleko.
Freddo – espresso na zimno. Otrzymujemy je poprzez zalanie kostek lodu gorącym espresso i opcjonalnie dodaniem alkoholu.
Lungo – przedłożone espresso. Kiedy otrzymamy już ekstrakt właściwy dla espresso parzymy ją dalej w ten sposób otrzymamy trzy razy większą objętość.